Demisie la nivel înalt în urma acuzațiilor de „violări grosolane” ale eticii medicale în privința vaccinului Sputnik V

Demisie la nivel înalt în urma acuzațiilor de „violări grosolane” ale eticii medicale în privința vaccinului Sputnik V
Demisie la nivel înalt în urma acuzațiilor de „violări grosolane” ale eticii medicale în privința vaccinului Sputnik V / Sursă FOTO: Daily Mail
Publicat: 14/08/2020, 09:20
Actualizat: 14/08/2020, 09:20

Un cunoscut pneumolog din Rusia și-a dat demisia dintr-o funcție pe care o deține în cadrul Ministerului Sănătății invocând faptul că au loc „violări grosolane” ale eticii medicale.

Pneumologul Alexandr Chuchalin s-a implicat în campania de promovare a vaccinului Sputnik V adoptând o poziție contrară probabil așteptărilor lui Vladimir Putin – specialistul s-a opus înregistrării acestuia motivându-și alegerea prin faptul că nu i-a fost dovedită eficiența.

De asemenea, acesta i-a acuzat pe cei doi cercetători care au condus eforturile de dezvoltare a vaccinului, Alexandr Gintsburg, directorul Institutului Gameleia, respectiv Serghei Borisevich, virusolog militar, că ignoră principiile eticii medicale în lansarea acestuia în producţie, potrivit Daily Mail.

Demisie la nivel înalt în Rusia: Principiile eticii medicale sunt ignorate

„Aţi trecut de toate etapele impuse de legislaţia Federaţiei Ruse şi a comunităţii ştiinţifice internaţionale? Nu aţi făcut-o! Treaba nu a fost dusă până la capăt. Prin urmare, aţi încălcat grosier unul din principiile etice ale medicinei, şi anume să nu faci rău”, le-ar fi spus pneumologul celor doi cercetători.

„Mă deprimă poziţia unora dintre oamenii noştri de ştiinţă care fac afirmaţii iresponsabile despre vaccinuri gata de utilizare”, a declarat profesorul Alexandr Chuchalin.

Specialistul a oferit cu puțin timp înainte de a-și da demisia un interviu publicației Nauka i Zhisn (Știință și viață) în care a făcut câteva precizări despre vaccin și siguranța acestuia.

„În cazul unui medicament sau vaccin, noi cei din comisa etică am dori să înţelegem în primul rând cât e de sigur pentru oameni. Siguranţa e prioritară. Cum să o evaluăm? Vaccinurile pe care le dezvoltăm în prezent nu au mai fost folosite pe oameni, aşa că nu putem prezice cum va fi tolerat fiecare la nivel individual”, a explicat pneumologul.

Acesta, care este fondatorul Institutului de cercetare în pneumologie şi directorul Departamentului de Terapie în spitale, al Universităţii de Cercetare Medicală Pirogov, a explicat că „este imposibil să determinăm asta înainte de pune în balanţă toate faptele ştiinţifice”.

Vaccinul anticoronavirus Sputnik V, „o enigmă”

De asemenea, acesta a punctat importanța cunoașterii efectelor pe termen lung ale unui vaccin, întrucât „există anumite substanţe care nu manifestă efecte imediat, ci doar după un an sau doi. Cât priveşte vaccinurile dezvoltate de multe dintre institutele noastre de cercetare – criteriile lor de siguranţă nu pot fi decât unele valabile pe termen scurt. Or, ele trebuie să fie concepute şi pe termen lung – ceea ce va deveni vizibil după observaţii mai lungi – de cel puţin doi ani”.

Dar profesorul nu este singura voce din Rusia care se opune punerii pe piață a primului vaccin împotriva coronavirusului. Și imunologul Vladimir Chekhonin se arată sceptic invocând Codul Nuremberg privin experimentele pe oameni.

„Nu putem experimenta pe oameni. Este o încălcare grosieră a Codului internaţional de etică Nuremberg. Ne facem de râs cu acest vaccin preliminar care ne-ar putea aduce probleme foarte mari”, a punctat imunologul.

Vaccinul Sputnik V, „o enigmă”

În documentele depuse pentru înregistrarea vaccinului, citate de agenţia de ştiri Fontanka, se precizează că doar 38 de oameni au fost inoculaţi cu acest vaccin, eficacitatea este „necunoscută” și „nu au fost efectuate studii clinice de eficacitate epidemiologică”.

Totodată, lista efectelor adversee care s-au manifestat „frecvent şi foarte frecvent” este destul de lungă – 144 de efecte adverse care au trecut „fără consecinţe”, însă în a 42-a zi de studii, 31 dintre acestea persistau, şi anume: umflături, durere la locul injectării, hipertermie (temperatură corporală crescută). Printre reacțiile comune s-au numărat slăbiciunea fizică sau lipsa de energie, starea de rău, febra, apetitul diminuat, durerile de cap, diareea, congestia nazală, gâtul inflamat şi curgerea nasului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator între o...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Statul NU mai plătește BANII. Românii trebuie să se grăbească. Termen limită: 7 iunie
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×